Ako nám telo signalizuje nedostatok? Zvláštne príznaky chýbajúcich živín

Aby náš organizmus fungoval na optimálnej úrovni, potrebuje neustály prísun správnych živín. Keď nám však živiny chýbajú, telo na to reaguje rôznymi spôsobmi – často aj prostredníctvom rôznych príznakov, ktoré môžu byť na prvý pohľad nenápadné alebo neobvyklé. Pre naše dobré zdravie je dobré o nich vedieť. V tomto blogu sa preto pozrieme na niektoré menej známe príznaky nedostatku živín, vysvetlíme, čo môžu znamenať a ako ich riešiť.

 

Ako nám telo signalizuje nedostatok popraskane pery

 

Keď ide o krásu, všimneme si ich hneď

Nedostatok živín sa často odráža na našom vzhľade a môže sa prejavovať popraskanými perami, bledou pokožkou či lámavými nechtami. Tieto viditeľné príznaky by sme mali brať ako upozornenie nášho tela, ktoré potrebuje doplniť chýbajúce vitamíny a minerály pre udržanie nielen zdravia, ale aj krásy.

Popraskané pery

Popraskané pery, najmä v rohoch úst (nazývané aj angulárna cheilitída), sú bežným príznakom, ktorý sa môže objaviť pri nedostatku živín. Môže sa to týkať vitamínov skupiny B – dôležitý je v tomto prípade hlavne riboflavín (B2), niacín (B3) a pyridoxín (B6). Tieto vitamíny sú totiž nevyhnutné pre zdravie pokožky a metabolizmus. Nedostatok vitamínov skupiny B môže viesť k ďalším príznakom, ako sú únava, slabosť, problémy s koncentráciou a kožné vyrážky.

Aby ste zvýšili príjem vitamínov skupiny B, mali by ste do svojho jedálnička zahrnúť viac celozrnných obilnín, orechov, semien, listovej zeleniny, mäsa a vajec. V prípade, že sú príznaky výrazné alebo pretrvávajú, je vhodné siahnuť po produkte B-komplex forte liposomal, ktorý organizmu dodá extra dávku všetkých ôsmych vitamínov skupiny B. Okrem zdravia pokožky podporuje aj správne fungovanie nervového systému a psychiky, telu pomáha zregenerovať sa po zvýšenom fyzickom alebo psychickom strese a, samozrejme, znižuje únavu.

Krehké nechty a vlasy

Za krehké, lámavé nechty a vlasy nemusíme hneď viniť genetiku. Príčinou takéhoto stavu môže byť nedostatok živín potrebných pre ich zdravie a pevnosť – napríklad železa či zinku.

Zinok hrá dôležitú úlohu pri podpore štruktúry a zdravia nielen pokožky, ale i vlasov a nechtov. O jeho ďalších účinkoch si môžete prečítať v našom článku 5 benefitov zinku pre vaše zdravie.

Železo je zas dôležité pre tvorbu hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík do všetkých buniek v tele, vrátane vlasových folikulov a nechtových lôžok. Tým sa zabezpečuje aj prívod živín potrebných pre rast a pevnosť vlasov a nechtov. Ak sú vaše vlasy a nechty lámavé, môže to byť znakom, že vášmu telu chýba železo.

Železo v potravinách však naše telo nie vždy dokáže využiť. Prečo je to tak a ako podporiť jeho vstrebávanie? Dozviete sa v tomto našom staršom článku.

 

Krehké nechty a vlasy

 

Nedostatok živín = bledá pokožka a únava

Okrem lámavých nechtov a popraskaných pier nám nedostatok živín telo signalizuje aj bledosťou. Bledá pokožka a pocit vyčerpania môžu byť príznakmi anémie, ktorá často vzniká v dôsledku nízkej hladiny železa alebo vitamínu B12.

Vitamín B12 a železo sú totiž nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek, ktoré v tele zabezpečujú prenos kyslíka. Ich nedostatok môže spôsobiť únavu, slabosť, bledú pokožku a dýchavičnosť.

AK máte podozrenie na nedostatok železa alebo vitamínu B12, okrem konzultácie s lekárom by ste mali zvýšiť konzumáciu červeného mäsa, rýb, vajec a mliečnych výrobkov. Vegáni a vegetariáni by mali zvážiť užívanie doplnkov stravy, pretože tieto živiny sa prirodzene vyskytujú prevažne v živočíšnych produktoch.

Problémy s hojením rán

Máte pocit, že sa rany na vašej pokožke hoja pomaly alebo sa ľahko infikujú? Príčinou nemusí byť nedostatočná hygiena, ale aj nízka hladina určitých živín. Napríklad vitamín C a zinok sú dôležité pre tvorbu kolagénu a regeneráciu tkanív. Práve ich nedostatok môže spôsobiť, že rany sa hoja pomaly a sú náchylné na infekcie.

Na zvýšenie príjmu vitamínu C jedzte viac citrusových plodov, jahody, papriku a brokolicu. Zinok získate z mäsa, morských plodov a strukovín. Ak však máte výrazné problémy s hojením rán, poraďte sa so svojím lekárom o vhodnej liečbe za pomoci doplnkov stravy.

Na našom e-shope nájdete výhodné trojbalenie lipozomálneho vitamínu C a taktiež výhodný Balíček Zinok forte

Svalové kŕče a svalové bolesti

Svalovú horúčku zažil zrejme každý z nás. Je to pocit, keď nás po cvičení alebo náročnejšej fyzickej aktivite bolia svaly. Náhle svalové kŕče, svalová slabosť alebo bolesti však radíme do inej kategórie príznakov. Tak ako nám „svalovicou“ telo hovorí, že si potrebuje oddýchnuť, svalové kŕče a bolesť môžu signalizovať nedostatok minerálov – najmä horčíka (magnézium), vápnika a draslíka.

Ide o minerály, ktoré sú kľúčové pre správnu funkciu svalov a nervov. Horčík napríklad pomáha regulovať svalové kontrakcie a v našom e-shope ho nájdete aj vo výhodnom trojbalení. Vápnik je potrebný pre prenos nervových impulzov. Vyskúšajte náš lipozomálny vápnik obohatený o vitamín D3, ktorý športovci a ľudia s aktívnym životným štýlom užívajú kombináciu po cvičení, na regeneráciu svalov a pri problémoch s pohybovým ústrojenstvom.  

Svalovým kŕčom môžete predchádzať aj tak, že do svojej stravy zahrniete viac banánov, orechov, semien, mliečnych výrobkov a zelenej listovej zeleniny.

Ako sami vidíte, naše telo nám dokáže posielať rôzne signály – je už iba na nás, či im budeme venovať pozornosť. Často totiž môžu byť prvým indikátorom, že niečo nie je v poriadku.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Pexels
Text: Avita