Ako ochrániť pleť pred slnečnými lúčmi zvnútra?

Vedeli ste o tom, že farba vašej pokožky môže mať vplyv na celkové zdravie a vzhľad? Od jemných liniek a vrások až po riziko poškodenia slnkom. Na svete existuje niekoľko typov pleti, ktoré majú množstvo rôznych odtieňov, no práve u nás – belochov, je rakovina kože hlavným typom zhubného nádoru. Pri tmavších typoch pleti totiž zvýšená pigmentácia kože pôsobí ako „prirodzená bariéra“ proti ultrafialovému žiareniu, a pomáha tak predchádzať nadmernému poškodeniu spôsobenému slnečnými lúčmi.

 

Ako ochrániť pleť pred slnečnými lúčmi zvnútra

 

Prečo opaľovací krém nestačí?

Opaľovací krém sa často používa na prevenciu spálenín a mnohí sa domnievajú, že dokáže zabrániť vzniku rakoviny kože. Existujú však štúdie, ktoré naznačujú opak. Napríklad vedecká metaanalýza z roku 2018 uverejnená v European Journal of Dermatology skúmala 29 štúdií, ktorých sa zúčastnilo 313 000 ľudí, a dospela k záveru, že pravidelné používanie opaľovacích krémov nechráni pred rakovinou kože - pokožku chráni „len“ pred spálením, ktoré však môže byť bolestivé.

Pomôže strava?

K ochrane pokožky pred slnečným žiarením výrazne prispieva aj strava. Tá by mala byť najmä počas leta bohatá na potraviny s vysokým obsahom antioxidantov a karotenoidov. V letných mesiacoch je preto ideálne zaradiť do svojho jedálnička napríklad bobuľové ovocie, ktoré je plné antioxidantov. Tie do tela dostaneme aj pitím zelených štiav.

 

>> Pripravte si chutné Moringa smoothie! <<

 

Ideálnym osviežením v horúcich letných dňoch je aj vodný melón, ktorý je na antioxidanty nesmierne bohatý. Dôležité karotenoidy telu doplní nie len mrkva, ale aj taká paprika, tekvica, kel, špenát či paradajky. Nezabúdajte na citrusové ovocie, kiwi a mango, ktoré telu doplnia vitamín C.

Okrem zmeny jedálnička však svoju pleť môžete vyživiť zvnútra aj za pomoci doplnkov stravy, u ktorých vedecké štúdie preukázali priaznivé účinky na zdravie pokožky. Ktoré to sú?

Železo je plné antioxidantov, ktoré zdravá pleť potrebuje

V našom e-shope nájdete tekuté železo Blueiron, ktoré kombinuje vysokú dávku železa a kyseliny listovej s úžasnou chuťou severských čučoriedok. Je plné antioxidantov, vitamínov E, C, B12, minerálov a tiež vysokého množstva už spomínaného betakaroténu. Tieto látky pomáhajú neutralizovať voľné radikály vyvolané slnečným žiarením, ktoré môžu spôsobovať poškodenie buniek kože a prispievať k jej starnutiu.

Vitamíny pre zdravú pokožku

Vitamín C a opaľovací krém sú dve zložky, ktoré tvoria silnú kombináciu pre ochranu pokožky pred poškodením slnkom. Počas leta by ste preto mali mať po ruke nielen spomínaný opaľovací krém s dostatočne silným SPF faktorom, ale aj ovocie a zeleninu bohatú na vitamín C, respektíve kvalitný doplnok stravy, ktorý telu tento dôležitý vitamín dodá.

Štúdia z roku 2018, v ktorej sa vitamín C užíval perorálne spolu s kolagénom, preukázala výrazné zlepšenie zdravia pokožky už po 12 týždňoch. V našej ponuke nájdete dva výhodné balíčky - Balíček pre hydratovanú a čistú pleť, ktorý v sebe kombinuje ceramidy a kolagén pre dokonalú regeneráciu pleti; a výhodný Balíček Hydratovaná pleť, ktorý pozostáva z TOP produktov určených pre zdravú pokožku - Čaj Beauty Queen, Anti-Age Elixir a Kolagén.

B-komplex pre kompletnú starostlivosť o pleť

Náš vysokokvalitný lipozomálny B-komplex Forte je významným doplnkom starostlivosti o pleť počas letných mesiacov. Obsahuje totiž vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre zdravú pokožku a celkové fungovanie organizmu.

Tieto vitamíny podporujú regeneráciu buniek pokožky. Niacín (vitamín B3) a riboflavín (vitamín B2) chránia kožu pred poškodením voľnými radikálmi vyvolanými slnečným žiarením a zároveň znižujú zápalové procesy. Kyselina pantoténová (vitamín B5) prispieva k hydratácii pokožky, biotín (vitamín B7) zas zlepšuje vzhľad pleti a pomáha zachovať jej zdravý vzhľad a jas. Pravidelné užívanie lipozomálneho B-komplexu môže výrazne podporiť celkové zdravie pleti počas leta a zmierniť nepriaznivé účinky slnečného žiarenia.

 

ochrana pokozky pred slnkom

 

Zinok podporuje regeneráciu kože

Zinok je dôležitý minerál, ktorý hrá kľúčovú úlohu v procese opravy DNA a bunkovej obnovy. Keď je naše telo vystavené UV žiareniu, v bunkách kože dochádza k poškodeniu DNA, čo vedie k predčasnému starnutiu pokožky a zvýšenému riziku vzniku rakoviny kože. Je vedecky dokázané, že pravidelné užívanie zinku môže podporiť prirodzené opravné mechanizmy pokožky, čím pomáha minimalizovať škody spôsobené UV žiarením.

Okrem toho má zinok protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápaly a začervenanie spôsobené slnečným žiarením. Zinok tiež podporuje imunitný systém, čo je dôležité pre zdravú pokožku a jej schopnosť bojovať proti poškodeniu spôsobenému vonkajšími faktormi, vrátane UV žiarenia.

 

>> Recenzia: Zinok + Selén podporujú zdravie pokožky <<

 

Kolagén ocenia nie len kĺby, ale i pleť

Užívanie Lipozomálneho kolagénu patrí medzi inovatívne spôsoby, ako podporiť zdravú pleť a chrániť ju pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. Lipozómy sú mikroskopické štruktúry, ktoré umožňujú efektívne prenášať účinné látky do hlbších vrstiev pleti, čo zvyšuje ich účinnosť.

Kolagén je hlavným štrukturálnym proteínom v pleti, ktorý pomáha udržiavať jej pevnosť, elasticitu a hydratáciu. Pri pravidelnom užívaní nášho lipozomálneho kolagénu dokážete podporiť obnovu poškodených buniek kože, čo je kľúčové najmä po vystavení slnečnému žiareniu. Vďaka dostatočnej hladine kolagénu je pleť lepšie schopná odolávať škodlivým účinkom UV žiarenia a minimalizovať riziko jeho negatívnych následkov, ako sú vrásky, pigmentové škvrny a straty elasticity.

Lipozomálny kolagén tiež pomáha pokožku hydratovať, čo je dôležité počas letných mesiacov, keď slnečné žiarenie pokožku vysušuje. Kolagén pôsobí aj protizápalovo, a pomáha tak zmierniť začervenanie a podráždenie spôsobené slnečným žiarením.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita