Zdravie pokožky je do veľkej miery podmienené stravou. Na tom sa zhodujú aj odborníci, ako je dermatologička Jana Chudíková alebo odborník na výživu Boris Bajer. Starnutie pokožky je vidieť najmä na našej pleti, kde sú vrásky najviac viditeľné. Čo by sme však mali robiť, a najmä jesť, aby bola naša pleť zdravá a krásna?
„Zdravotný stav kože sa s výživou veľmi úzko spája,“ povedal odborník na výživu Boris Bajer na nedávnej tlačovej konferencii. „Zoberme si ako príklad zvieratá, napríklad psov. Psi nepoznajú placebo efekt, ale ak im do granúl dávate omega-3 mastné kyseliny, odrazí sa to pozitívne na ich koži a srsti.“
Doktorka Chudíková zas uviedla ako príklad ázijské ženy. „Asi sa zhodneme na tom, že čínskym ženám sa tvoria vrásky omnoho neskôr ako napríklad Európankam,“ hovorí. „Tiež je to podmienené aj stravou. Ázijčanky majú v jedálničku množstvo čerstvej stravy v podobe ovocia, zeleniny, konzumujú ryby, sóju a bôboviny s obsahom izoflavonoidov.“
Déčkom a zinkom nikdy nič nepokazíme
Dnes je zdravé stravovanie, pohyb na čerstvom vzduchu a príjem rôznych výživných látok súčasťou starostlivosti o zdravie, ale aj krásu. „Napríklad na akné jednoznačne negatívne vplýva strava s vyšším glykemickým indexom, preto by sa ľudia s problematickou pleťou mali vyhýbať strave bohatej na sacharidy. Ak má niekto akné, atopický ekzém alebo psoriázu, vždy mu dávam vyšetrovať aj hladinu vitamínu D a zinku,“ dodáva lekárka. „Nijako si nepoškodíme tým, ak tento vitamín a minerál budeme suplementovať.“ Znamená to dodávať ich do tela aj prostredníctvom doplnkov výživy.
Dnes už existujú dokonca genetické testy, ktoré dokážu odhaliť predispozície na ochorenia kože – vlasovú alopéciu (vypadávanie vlasov), akné či psoriázu. Nejde o diagnostiku, ale zisťovanie predispozícii na rôzne zdravotné problémy. Napríklad DNA Beauty test spoločnosti DNA ERA (139 eur) ponúka 28 výsledkov spojených so vzhľadom a človek sa môže v určitých oblastiach zariadiť preventívne, nielen neskôr „hasiť požiar“.
Výživné látky na podporu funkcií zdravej kože
V odbornom časopise DERMA REVUE sa prednedávnom tiež venovali významu stravy na kožu. Známa odborníčka doc. RNDr. Daniela Košťálová, CSc., zdôraznila nielen výživu kože, ale aj intenzívnu ochranu pred vplyvmi vonkajšieho prostredia, fajčením, smogom, ozónom alebo zvýšeným UV žiarením.
Čo jesť, aby bola naša pokožka zdravá?
Z výživných látok ako vitamíny, minerály a stopové prvky, sú podľa nej pre funkciu zdravej kože dôležité:
- antioxidanty: vitamín E (zlepšuje štruktúru povrchu kože, vlhkosť rohovej vrstvy a má preukázané protizápalové účinky), vitamín C, karotenoidy s betakaroténom, lykopénom, koenzýmom Q 10 (podieľa sa na mnohých funkciách zdravej kože),
- zinok: stopový prvok dôležitý pre zdravie pokožky, najmä v prípade akné,
- vitamíny skupiny B: biotín (zlepšuje stav nechtov), kyselina listová, nikotínamid (B3 je dôležitý pre funkciu slizníc a tvorbu kolagénu aj pigmentu) a dexpantenol,
- vitamín A (známy retinol sa veľmi často používa v krémoch aj pleťových sérach),
- kremík (dôležitá zložka v epiteli a spojivovom tkanive), železo, mangán, molybdén, meď a selén (stopové prvky ako ochrana pred zápalovým a oxidačným poškodením)
- nenasýtené mastné kyseliny v borákovom, pupalkovom a rybom oleji,
- sekundárne obsahové látky rastlín: fytoestrogény (v prípravkoch proti starnutiu a vráskam najmä v menopauze), alebo polyfenolické látky v zelenom čaji a vo víne,
- riasy (tradičná súčasť ázijskej kuchyne pre vysoký obsah živín, čoraz väčší význam v antiaging kozmetike).
Vhodné výživové doplnky
Foto: Shutterstock
Text: Avita