Je vitamín D „zázračná molekula“ v boji proti COVID-19?
Do dnešného dňa je registrovaných viacero štúdií, ktoré sa snažia preukázať efekt vitamínu D v prevencii a liečbe infekcie COVID-19, píše sa v odbornom časopise Revue medicíny.
Každým dňom sa objavuje viac dát o tom, že vitamín D by mohol zmierniť celospoločenský dopad pandémie najmä u skupín pacientov, ktorí majú jeho závažný nedostatok (čo je zároveň populácia najviac náchylná na ťažký priebeh ochorenia COVID-19). U takýchto pacientov je rozumné zvážiť podávanie dávky vitamínu D na základe tzv. off label indikácie - čiže na hornej hranici odporúčanej dennej dávky 4000 IU = 100 mikrogramov. To je najvyššia oficiálna odporúčaná denná dávka pri „svalovo-kostrových diagnózach“, napr. v kombinácii s minerálmi v prípade osteoporózy. Teraz sa odporúča ľuďom, ktorí majú dokázaný nedostatok „déčka“ z krvi a u chorých na COVID-19, ktorí sa liečia doma.
Adekvátne dopĺňanie D vitamínu je z celospoločenského hľadiska jednoduché, lacné a bezpečné opatrenie s potenciálne významným zdravotným benefitom, aj keď vitamín D sám osebe nemožno považovať za nijakú „zázračnú molekulu“.
Nielen v prevencii krivice, ale aj rakoviny
Vitamínu D sa hovorí aj ,,slnečný vitamín". Je to preto, že zatiaľ čo potrava je schopná zabezpečiť nám len 5 až 10 % vitamínu D, hlavným zdrojom déčka by malo byť dostatočné vystavovanie sa slnku.
V dávnejšej minulosti odborníci účinky vitamínu D spájali najmä so zdravím kostí a zubov. Pri jeho nedostatku v detstve vznikala známa krivica (rachitída), a keďže sa zistilo, že materské mlieko a mlieko vo všeobecnosti obsahujú pomerne málo déčka, aj dnes predpisujú pediatri deťom vitamín D v kvapkách. Postupne sa však zisťovalo, že s nedostatkom tohto vitamínu súvisí množstvo rozličných chorôb. Vitamín D je účinnou prevenciou pred vírusovými infekciami a dôležitým faktorom udržania dostatočnej imunity, dokonca aj v rámci prevencie onkologických ochorení. Hovorí sa tomu pozitívne mimokostné účinky vitamínu D. Paradoxne jeho vysokú hladinu potrebujú napríklad pacienti s rakovinou kože (melanómom), ktorí by sa mali na slnku najmä v letných mesiacoch správať so zvýšenou opatrnosťou. Má ochranný účinok aj v prípade ďalších onkoochorení.
Kam nechodí slnko, tam chodí lekár
Zásluhou úspešnej osvety rakoviny kože, zníženému vystavovaniu sa slnečným lúčom používaním UV faktora, sedavému spôsobu života, trávením väčšiny času v uzatvorených priestoroch, ako sú kancelárie a autá, došlo v posledných 20 rokoch doslova k pandémii nedostatku vitamínu D. Vo všeobecnosti trpia najväčším nedostatkom starí ľudia, ľudia žijúci v ústavnej starostlivosti a hospitalizovaní pacienti. Platí, že kam nechodí slnko, tam chodí lekár.
V každom prípade je dostatočná hladina vitamínu D jedna z možností, ako si zvýšiť odolnosť organizmu a posilniť imunitný systém. Do toho patrí aj celkový životný štýl, spôsob stravovania či pohybová aktivita na čerstvom vzduchu. Navyše jestvujú aj názory, že v našom miernom pásme je vlnová dĺžka UVB lúčov počas neskorej jesene, zimy a skorej jari nedostatočná, slnko je prinízko a lúče dopadajú pod takým uhlom, že sa „déčko“ v koži netvorí. Bežný pleťový krém s faktorom 8 znižuje tvorbu vitamínu D v koži o 95 %. Nikdy sa nespáľte, ale nebojte sa opáliť, ubezpečujú odborníci.
Niektorým rizikovým skupinám, ako sú seniori, onkologickí pacienti, celiatici, pacienti so zápalovými ochoreniami čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída), ľudia s chronickými obličkovými ochoreniami, autoimunitnými chorobami, osoby pripútané na posteľ, deti počas rastového „špurtu“ a tí, ktorí majú z krvi zistený deficit „déčka“, odporúča užívať tento vitamín rozpustný v tuku celoročne, najlepšie s mastnejším jedlom (stačí chlieb s maslom alebo pohár plnotučného mlieka).
Lipozomálny vitamín D má najlepšiu možnú vstrebateľnosť zo všetkých foriem doplnkov výživy.
VITAMÍN D3 LIPOSOMAL PLUS obsahuje v dennej odporúčanej dávke (1 x 5 ml):
vitamín D3 2000 IU (50 mikrogramov)
Najdôležitejšie formy vitamínu D
- vitamín D2 (ergokalciferol) – netvorí sa v ľudskom organizme a má rastlinný pôvod
- vitamín D3 (cholekalciferol) – vzniká v koži účinkom UV žiarenia a jeho ďalším zdrojom sú potraviny živočíšneho pôvodu (najmä ryby, rybí olej, predovšetkým z treščej pečene, a vajíčka sliepok vo voľnom výbehu s prístupom slnka). Na základe laboratórnych výsledkov z krvi tvorí vitamín D3 až vyše 90 % z celkového množstva vitamínu D.