Ľadový čaj – ktoré čaje sú vhodné na jeho prípravu a ktoré nie

Čaje sú univerzálnym nápojom, ktorý si môžeme vychutnať teplý aj studený. No nie každý čaj je vhodný na pitie za studena a naopak, niektoré čaje strácajú svoje pozitívne vlastnosti pri ochladení. Povedzme si preto viac o tom, ktoré čaje sú ideálne ako ľadové osvieženie, a ktoré je lepšie piť teplé.

 

Ľadový čaj – ktoré čaje sú vhodné na jeho prípravu a ktoré nie

 

Zelený čaj podávame teplý i studený

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, ktoré nášmu telu pomáhajú bojovať proti voľným radikálom. Pri pití za studena sa jeho chuť stáva jemnejšou a osviežujúcou. V našej ponuke nájdete viacero druhov organického zeleného čaju, ako je napríklad matcha či sencha. Tieto čaje sú výbornou voľbou na pitie za studena. Pre ešte lepšiu chuť môžete pridať plátky citróna alebo lístky mäty.

Ľadový zelený čaj?

Ak hľadáte dokonalé ľadové osvieženie, vyskúšajte našu novinku – ľadový čaj Green Apple. Ide o osviežujúcu a vyváženú BIO zmes zeleného čaju China Sencha s ovocnými a bylinnými tónmi. Citrónová tráva a prírodná aróma dodávajú čaju sviežu citrusovú vôňu, ktorá je obzvlášť osviežujúca pri pití za studena. Jablko prináša sladkosť a ovocný nádych, čím vyvažuje chuť a robí nápoj príjemne sladkým bez potreby pridávať ďalší cukor.

Zázvor čaju dodáva jemnú pikantnosť, ktorá navyše osviežuje a stimuluje zmysly, čo je ideálne počas horúcich letných dní. Listy moringy a celá verbena obohacujú čaj o bylinné tóny a chrpa modrá mu dodáva aj vizuálnu eleganciu a jemnú kvetinovú arómu, čím zvyšuje atraktívnosť čaju.

Táto prémiová čajová zmes je teda perfektná na letné osvieženie.

Ibiza u vás doma

V našej ponuke nájdete aj ďalší ľadový zelený čaj – Ibiza Sunrise, ktorý je skvelou voľbou ako počas letných dní vďaka dokonalej harmónii chutí, ktorú vytvárajú prírodné arómy spolu s exotickou papájou, jemne pikantným zázvorom, koreňom sladkého drievka, brusnicami a granátovým jablkom. Brusnice a granátové jablko dodávajú čaju jemne kyselkavý ovocný nádych, ktorý je obzvlášť osviežujúci pri studenej príprave.

Zázvor s trstinovým cukrom a koreň sladkého drievka dodávajú čaju sladkastú a korenistú chuť, ktorú dopĺňa exotický nádych papáje. Táto kombinácia chutí vás dokonale osvieži.

Čierny čaj ako dokonalé osvieženie?

Čierny čaj má výraznú chuť a obsahuje viac kofeínu ako iné druhy čaju, čo v letných horúčavách poskytuje povzbudzujúci účinok. Assam či Earl Grey sú ideálne na prípravu ľadového čaju, keďže ich silná chuť sa pri ochladení stáva osviežujúcou.

Počas horúčav vás osvieži jahodový vánok

Strawberry breeze si pokojne vychutnajte aj ako ľadový čaj. Bazalka a tulsi prinášajú jemné bylinkové tóny, ktoré sa krásne prelínajú s citrónovou kôrou a citrónovou trávou, čím vytvárajú osviežujúci základ pre lahodný čajový nápoj.

Višne a jahody, spolu s červenými ríbezľami, dodávajú čaju ovocnú sladkosť a ľahkú kyselkavosť, ktorá je ideálna pre letné osvieženie. Lúčna sladkosť obohacuje čaj o jemnú kvetinovú arómu, čo robí tento čaj ešte zaujímavejším.

S každou šálkou tohto výnimočného čaju zažijete jedinečné spojenie prírodných chutí a ľadového osvieženia.

Ovocné čaje sú skvelou voľbou na pitie za studena

Ich prirodzená sladkosť a ovocné arómy vytvárajú osviežujúci nápoj bez potreby pridávania cukru. V našej ponuke nájdete ľadový čaj Road to Africa, ktorého hlavnou zložkou je mäta. Tá mu dodáva sviežu a chladivú chuť, ideálnu na letné osvieženie. Citrónová kôra a citrónová tráva vytvárajú citrusovú arómu, čím čaj získava ľahkosť a sviežosť.

Ibištek zmesi dodáva jemne kyselkavý tón a bohatú farbu, ktorá je vizuálne atraktívna. Bobule goji a mango zas prinášajú sladkú a exotickú ovocnú chuť, zatiaľ čo červená repa obohacuje čaj o jemne sladkastý a zemitý podtón.

Bylinné čaje pite teplé i studené

Bylinné čaje, ako je mäta, harmanček alebo rooibos, sú tiež výborné na studenú prípravu, pretože majú upokojujúce účinky a ich chuť sa pri ochladení nemení.

Vyberte si z našej bohatej ponuky organických bylinných čajov a pripravte si zdravý a lahodný nápoj počas celého roka.

 

Zelený čaj podávame teplý i studený

 

Ktoré čaje nie sú vhodné na pitie za studena?

Niektoré čaje naozaj nie sú vhodné na prípravu ľadového čaju či pitie za studena. Napríklad biele čaje majú jemnú a delikátnu chuť, ktorá sa pri ochladení môže stratiť. Rovnako aj niektoré špeciálne druhy zeleného čaju, ako gyokuro, majú komplexnú chuť, ktorú si najlepšie vychutnáte pri vyššej teplote. Pu-erh čaj, ktorý má zemité a hlboké chuťové tóny, sa tiež lepšie pije teplý, pretože studené podávanie môže zmeniť jeho charakter.

Pri výbere čaju na studenú prípravu je dôležité brať do úvahy najmä chuťové vlastnosti a zloženie čaju. Čaje s výraznejšou chuťou a vyšším obsahom kofeínu sú zvyčajne lepšie na prípravu ľadového čaju, zatiaľ čo jemné a delikátne čaje si zachovávajú svoje vlastnosti a lepšie chutia pri teplom podávaní.

Ak ste milovníkom čajov a zároveň túžite po letnom osviežení, z našej ponuky ľadových čajov si určite vyberiete.

Spomínané ľadové čaje

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita