Magnézium a črevný mikrobióm

Zdravý črevný mikrobióm je kľúčom k silnému imunitnému systému, žiarivej pokožke a dokonca aj lepšej nálade. Jedným z najdôležitejších minerálov, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri jeho podpore, je magnézium, nazývané aj horčík. Tento minerál je známy najmä pozitívnymi účinkami na našu psychiku, vedeli ste ale o tom, že ovplyvňuje aj trávenie?

 

Magnézium a črevný mikrobióm

 

Čo je črevný mikrobióm a prečo je dôležitý?

Mikrobióm je ekosystém zložený z baktérií, vírusov a ďalších mikroorganizmov, ktoré žijú v našom tráviacom trakte. Ide o systém, ktorý hrá kľúčovú úlohu v trávení potravy, absorpcii živín, ochrane pred patogénmi a dokonca aj v regulácii nášho imunitného systému. Zdravý mikrobióm je preto základom pevného zdravia, ovplyvňuje aj našu náladu a psychiku. Deje sa to prostredníctvom takzvanej črevo-mozgovej osi​.

Úloha magnézia v zdraví čreva

Magnézium je esenciálny minerál, ktorý prispieva k správnej funkcii čreva tým, že podporuje jeho pohyby (peristaltiku), pomáha pri trávení a zlepšuje vstrebávanie živín. Výskumy ukazujú, že magnézium môže tiež znižovať zápal v čreve a podporovať rast prospešných baktérií, čo vedie k lepšej rovnováhe črevného mikrobiómu.

 

>> BLOG: Ako podporiť črevá a imunitu v zime? <<

 

Magnézium má významný vplyv aj na imunitný systém. V prípade jeho nedostatku sa v čreve totiž môžu rozširovať zápalové procesy, čo má negatívny dopad na celkové zdravie a fungovanie obranyschopnosti organizmu.

Čo na to hovorí veda?

Vedecké štúdie ukazujú, že nízke hladiny magnézia môžu viesť k zníženiu počtu prospešných baktérií v čreve, ako sú Bifidobaktérie, ktoré sú kľúčové pre produkciu vitamínov a ochranu pred škodlivými patogénmi​. Výsledné zmeny v mikrobióme môžu mať tiež vplyv na našu náladu a správanie - nízke hladiny magnézia sú často spojené s príznakmi úzkosti a depresie​.

Nedostatok magnézia tak môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy vrátane zhoršeného trávenia, zápchy, nespavosti a zvýšenej hladiny stresu. Keď má naše telo málo magnézia, mikrobióm v čreve sa stáva menej rôznorodým a môžu sa v ňom rozvíjať chronické zápalové procesy a ďalšie tráviace ťažkosti​.

Ako si vybrať správny doplnok magnézia

Pri výbere doplnku magnézia na podporu zdravia čreva je dôležité zamerať sa na kvalitu. V našej ponuke nájdete vysokokvalitné formy magnézia, ktoré sú nielen vysokovstrebateľné, ale zároveň šetrné k tráviacemu traktu.

 

>> BLOG: Ako si vybrať doplnok stravy s obsahom magnézia? <<

 

Lipozomálne magnézium zabezpečuje lepšiu absorpciu, pretože lipozómy, v ktorých je minerál obalený, ho chránia pred rozkladom v žalúdku, čo umožňuje jeho priamu absorpciu do buniek. Lipozomálne magnézium je preto ideálne pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením alebo s nízkou absorpciou minerálov.

Magnézium bisglycinát má taktiež vysokú biologickú dostupnosť a jemný účinok na tráviaci trakt. Táto forma magnézium chelátu vo forme kapsúl je viazaná na aminokyselinu glycín, čo ju robí vhodnou na zlepšenie kvality spánku a zníženie úzkosti. Ak vám nesedí špecifická chuť lipozomálnych produktov, alebo vám nevyhovuje ich tekutá forma, Horčík Bisglycinát doplnený o vitamín B6, ktorý zlepšuje jeho vstrebávanie, je pre vás tou správnou voľbou.

 

Praktické tipy na zvýšenie príjmu magnézia

 

Praktické tipy na zvýšenie príjmu magnézia

Najlepší spôsob, ako zvýšiť príjem magnézia, je kombinovať doplnky stravy s potravinami bohatými na tento minerál. Zaraďte do svojej stravy listovú zeleninu, orechy, semená a celozrnné obilniny. Dôležité je, aby ste minimalizovali stres a dbali aj na dostatočný pohyb, pretože aj toto sú faktory, ktoré ovplyvňujú hladinu magnézia v tele.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock, Pexels
Text: Avita