Pripravte svoju imunitu na jeseň v predstihu

Zdá sa, že leto nám ešte nechce dať zbohom, a horúce dni zrejme pretrvajú aj naďalej. Nič to však nemení na tom, že leto sa pomaly končí, a teploty čoskoro klesnú. S príchodom jesene nás čakajú kratšie dni a typické vrtochy počasia. A práve tento prechod medzi ročnými obdobiami je pre naše telo a obranyschopnosť vždy náročný – jeseň nie je žiadnou výnimkou. Aby ste nadchádzajúcu jesennú sezónu prežili v plnom zdraví a dobrej nálade, je dôležité začať s prípravou už teraz. Prečo?

 

Pripravte svoju imunitu na jeseň v predstihu

 

Prečo začať s prípravou imunity na jeseň už teraz?

Každá sezóna si vyžaduje inú starostlivosť o zdravie. Zatiaľ čo v lete sme sa možno viac zameriavali na hydratáciu a ochranu pred slnkom, na jeseň by sme mali klásť dôraz na posilnenie imunity a prípravu na chladnejšie mesiace. S príchodom sychravých dní musí náš organizmus čeliť zvýšenému výskytu nachladnutí, chrípok a iných respiračných ochorení. Zmena počasia, zvýšená vlhkosť a menej slnečného svetla – to všetko oslabuje náš imunitný systém. Aby sme respiračné ochorenia zvládli čo najlepšie, prípadne sa im úplne vyhli, je dôležité dať nášmu telu dostatočný čas na to, aby si vybudovalo obranyschopnosť. A tu prichádzajú na rad doplnky stravy, ktoré môžu byť v boji proti jesenným ochoreniam vaším verným spojencom. Ktoré to sú?

Beta-glukány pre deti i dospelých

Beta-glukány sú prirodzene sa vyskytujúce polysacharidy, ktoré nájdeme napríklad v hubách a celých zrnách (napríklad ovos, jačmeň či pšenica). Tieto látky sú známe svojou schopnosťou stimulovať imunitný systém – dokážu totiž aktivovať makrofágy, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v boji proti infekciám. Pravidelné užívanie beta-glukánov môže znížiť riziko prechladnutí a chrípok, čo je počas jesene obzvlášť dôležité.

V našom e-shope nájdete produkt Betaglukan Plus, ktorý radíme aj medzi TOP posilňovače detskej imunity.

 

>> BLOG: Je betaglukán zázrak pre imunitu? <<

 

Na imunitu sa pozerajte komplexne

Nielen zima, ale i jeseň je obdobím, kedy naše telo často trpí nedostatkom viacerých vitamínov. Možno sa pýtate, či neexistuje kombinácia tých najdôležitejších vitamínov, minerálov a stopových prvkov pre správne fungovanie imunitného systému, mozgu a ďalších orgánov. Odpoveďou je lipozomálny Vitamín Komplex, ktorý obsahuje kľúčové antioxidanty ako vitamín C a E, imunostimulačný selén, stres-znižujúce vitamíny skupiny B, a dôležité minerály ako zinok, železo a vitamín D3, ktorý podporuje imunitu a zdravie kostí. Tento vysokovstrebateľný produktu tak môže pomôcť udržať vaše telo v optimálnej kondícii a predísť sezónnym ochoreniam.

„Céčko“ je základ dobrej imunity

Vitamín C je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami a schopnosťou podporovať imunitný systém. Nášmu telu pomáha produkovať biele krvinky, ktoré sú nevyhnutné pre boj proti infekciám. A táto jeho schopnosť je obzvlášť dôležitá počas jesene, keď je riziko ochorení pomerne vysoké. Je obzvlášť dôležité dodať telu dostatok vitamínu C, či už prostredníctvom stravy alebo doplnkov výživy.

 

>> BLOG: VITAMÍN C: Prečo ho tak veľmi potrebujeme a ako ho dopĺňať efektívne? <<

 

Trio bojovníkov za imunitu

V našom e-shope nájdete aj produkt C+D3+Zinok liposomal plus, ktorý obsahuje kombináciu látok s dokázaným protivírusovým účinkom: vitamín C, vitamín D a stopový prvok zinok. O vitamíne C sme si už povedali, pozrime sa na zinok.

 

Buďme ako medvede - s príchodom jesene si doprajme viac spánku

 

Zinok je esenciálny minerál, ktorý zohráva dôležitú úlohu v mnohých biologických procesoch, vrátane podpory imunitného systému. Pomáha telu bojovať proti vírusom a baktériám – a to je presne to, čo naše telo počas chladnejších mesiacov potrebuje. Dostatočný príjem zinku môže skrátiť trvanie prechladnutia a zabrániť jeho komplikáciám.

Aj „déčko“ zohráva dôležitú úlohu v posilňovaní imunitného systému a v ochrane proti infekciám. Podporuje totiž produkciu a funkciu antimikrobiálnych peptidov, ktoré dokážu ničiť baktérie, vírusy a plesne. Okrem toho znižuje riziko nadmernej zápalovej reakcie. Vitamín D tak zvyšuje schopnosť tela bojovať proti infekciám, vrátane respiračných ochorení, a prispieva k celkovej odolnosti organizmu.

Imunitu začnite posilňovať už dnes

Prípravu na jeseň by ste nemali odkladať. Začnite preto už dnes a investujte do svojho zdravia. Beta-glukány, vitamín C, zinok a vitamínový komplex vám môžu pomôcť prežiť jesenné obdobie v plnom zdraví a pohode. Potvrdzuje to aj pediater a imunológ prof. MUDr. Miloš Jeseňák: „Mimo letnej sezóny (a niekedy aj celoročne) je vhodné podávať vitamín D, ten má preukázaný vplyv na imunitu a Slovensko je v hladine vitamínu D v krvi našej populácie na tom biedne. Dobrý je aj vitamín C a minerál zinok (hlavne v akútnej fáze infektu). Vedecky overený bol aj betaglukán.“

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Pexels, Shutterstock
Text: Avita