Trápi vás škrípanie zubami počas spánku

Škrípanie zubami počas spánku, známe aj ako bruxizmus, môže potrápiť kohokoľvek. Ide o nepríjemný zvyk, ktorý môže mať vážne následky pre zdravie zubov a celkovú kvalitu života.

 

Trápi vás škrípanie zubami počas spánku

 

Čo je bruxizmus?

Bruxizmus je mimovoľné škrípanie alebo zatínanie zubov, ktoré sa najčastejšie vyskytuje počas spánku. Ľudia, ktorí trpia bruxizmom, si dokonca často ani len neuvedomujú, že škrípu zubami. Až kým ich na to neupozornia ich partneri alebo zubný lekár. Aj keď škrípanie zubami môže byť považované za bežný jav, dlhodobý bruxizmus môže viesť k závažným problémom.

Prečo vlastne škrípeme zubami?

Škrípanie zubami často súvisí so stresom, zlou kvalitou spánku a napätím vo svaloch čeľuste. Potvrdzujú to aj slová MUDr. Valérie Michnovej z dentálnej kliniky: „Najčastejšie bruxizmom trpia ľudia, ktorí sú pod veľkým, dlhodobým stresom a tlakom. Napr. manažéri, alebo pracovníci vo vedúcich funkciách. Život je veľmi uponáhľaný a my si všetko, čo sme nestihli riešiť cez deň, riešime v noci, podvedome – v spánku. Stačí pár mesiacov intenzívneho škrípania zubami a zubná sklovina je opotrebovaná.“

Príčiny škrípania zubami

Jednou z hlavných príčin škrípania zubami je už spomínaný stres. Keď sme pod tlakom, naše telo reaguje napätím vo svaloch, vrátane svalov čeľuste. Tento stav sa môže počas spánku prejaviť práve nepríjemným škrípaním zubami. Preto ľudia, ktorí v práci alebo osobnom živote prežívajú množstvo stresových situácií, sú často náchylnejší na bruxizmus.

Hlavnou príčinou škrípania zubami je teda stres a napätie. Spúšťačom škrípania však môžu byť aj ďalšie faktory:

  • Bruxizmus je úzko prepojený aj s poruchami spánku – a tie zas môžu súvisieť so stresom. Ľudia, ktorí trpia nespavosťou, poruchami dýchania počas spánku (napríklad spánková apnoe) alebo spia prerušovane, majú vyššiu pravdepodobnosť, že začnú škrípať zubami.
  • Aj nedostatočne hlboký spánok alebo neobnovenie energie počas noci môže vyvolať stresové reakcie, ktoré vedú k napätiu vo svaloch a následnému bruxizmu.
  • Ľudia, ktorí konzumujú veľa kofeínu, alkoholu alebo stimulujúcich látok pred spaním, sú tiež náchylnejší na bruxizmus. Tieto látky totiž môžu narušiť prirodzené cykly spánku a zvýšiť napätie vo svaloch. Riziko škrípania zubami môže zvýšiť aj fajčenie alebo nadmerná konzumácia cukru.

Následky dlhodobého škrípania zubami

Jedným z najvážnejších následkov bruxizmu je opotrebovanie zubnej skloviny. Keďže zubná sklovina je nenahraditeľná, opotrebovanie môže viesť k citlivosti zubov a ďalším problémom. Neustále trenie a zatínanie zubov môže spôsobiť ich lámanie alebo dokonca stratu zubov.

 

Následky dlhodobého škrípania zubami

 

Dlhodobé škrípanie zubami často spôsobuje aj bolesť hlavy a svalov čeľuste. Tieto bolesti môžu byť chronické a nepríjemné, často vedú k nespavosti a zhoršenej kvalite života. Napätie v čeľusti niekedy spôsobuje temporomandibulárnu poruchu (TMD), ktorá vedie k bolestivému pohybu čeľuste a ťažkostiam pri žutí.

Bruxizmus má priamy vplyv aj na kvalitu spánku. Neustále zatínanie a škrípanie zubami narušuje prirodzený spánkový cyklus a spôsobuje prerušovaný spánok. Výsledkom je chronická únava počas dňa, znížená koncentrácia a slabšia výkonnosť.

Ako magnézium pomáha zmierniť škrípanie zubami?

Magnézium je esenciálny minerál, ktorý hrá kľúčovú úlohu v mnohých fyziologických procesoch, vrátane podpory nervovej sústavy a svalovej relaxácie. Nedostatok magnézia vedie k zvýšenému napätiu vo svaloch a nervovom systéme, čo môže bruxizmus ešte zhoršiť.

Magnézium je známe aj tým, že pomáha zlepšiť kvalitu spánku. Tento minerál podporuje produkciu melatonínu, hormónu zodpovedného za reguláciu spánkového cyklu. Pri dostatočnom množstve magnézia sa telo uvoľní a my spíme hlbšie a kvalitne. Nedochádza k nočným stresovým reakciám a škrípaniu zubami.

Horčík  je aj prírodný relaxant, ktorý znižuje hladinu kortizolu, stresového hormónu. Tým, že pomáha uvoľniť telo a myseľ, znižuje úzkosť a napätie – hlavné spúšťače bruxizmu. Pravidelný príjem magnézia teda môže zmierniť svalové napätie v čeľusti a zabrániť reflexívnemu škrípaniu zubami.

Efektívne spôsoby doplnenia magnézia

Existuje niekoľko foriem magnézia, ktoré je možné užívať ako doplnky stravy. V našej ponuke nájdete dve vysokokvalitné a vysokovstrebateľné formy magnézia. Prvou z nich je lipozomálne magnézium v tekutej forme. Stačí si ho zamiešať vo vode či pridať do džúsu a vypiť.

 

>> Ako si vybrať doplnok stravy s obsahom magnézia? <<

 

Špecifická chuť lipozomálnych produktov však nevyhovuje každému, a niekomu zas nesedí tekutá forma lipozomálneho magnézia. V ponuke preto máme aj Horčík Bisglycinát + B6. Ide o magnézium vo forme kapsúl, ktoré si jednoducho zbalíte a máte vždy poruke. Horčík bisglycinát je doplnený vitamínom B6, ktorý zlepšuje jeho vstrebávanie a funguje ako výborný transportér – pomáha dopraviť horčík tam, kde ho telo práve potrebuje.

Starajte sa o kvalitu spánku a zdravie zubov

Ak vás trápi škrípanie zubov, magnézium môže byť jedným z účinných riešení. Nezabúdajte však aj na zdravé spánkové návyky, relaxačné techniky a ochranu zubov. Investícia do vášho zdravia sa vám určite vyplatí.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Pexels
Text: Avita