Týždeň v škôlke a 2 doma? Ako podporiť imunitu dieťaťa počas adaptačného obdobia

S touto situáciou sa musí popasovať každá mamička. Vaše dieťa začne chodiť do škôlky, všetko ide skvele, no po niekoľkých dňoch začne pokašliavať, objavia sa horúčky, a váš malý škôlkar zrazu strávi týždeň doma v posteli. Mnohé deti počas prvých mesiacov pobytu v škôlke prechádzajú kolobehom chorôb, ktorý spôsobuje frustráciu nielen im, ale aj rodičom. Čo však môžete urobiť, aby ste toto obdobie zvládli čo najlepšie, a ako môžete podporiť imunitu vášho dieťaťa?

 

Ako podporiť imunitu dieťaťa v skolke

 

Prečo sú deti v škôlke často choré?

Keď vaše dieťa prvýkrát vstúpi do kolektívu, jeho imunitný systém čelí novým výzvam. Deti sú prirodzene zvedavé, dotýkajú sa všetkého naokolo, delia sa o hračky, potraviny a často aj baktérie či vírusy. Aj keď je kontakt s novými mikróbmi pre vývoj ich imunitného systému nevyhnutný, obvykle vedie k častým infekciám. A to najmä v čase, keď je imunita oslabená.

Podpora detskej imunity už v ranom veku

Pre zvládnutie kolotoča chorôb je podpora imunitného systému detí kľúčová. Hoci je prirodzené, že deti občas ochorejú, silná imunita im môže pomôcť lepšie bojovať proti infekciám a rýchlejšie sa zotaviť. Kvalitná strava, dostatok spánku, pohyb na čerstvom vzduchu a výživové doplnky pre deti môžu výrazne prispieť k posilneniu imunity vášho dieťaťa.

>> BLOG: Materské mlieko najlepšie podporí imunitu malých detí – ale čo potom? <<

 

Prečo je podpora imunity detí taká dôležitá?

  • Zníženie počtu dní mimo škôlky - deti so silnejším imunitným systémom sú choré menej často a priebeh ochorenia býva rýchlejší, čo znamená viac dní v škôlke a menej dní doma.
  • Prevencia vážnejších ochorení - posilnená imunita pomáha telu bojovať proti patogénom skôr, ako sa vyvinie vážnejšia infekcia.
  • Dlhodobé zdravotné benefity - silný imunitný systém v detstve stavia základy pre zdravie v dospelosti. Je preukázané, že deti, ktoré si v mladom veku vytvoria zdravé návyky, sú menej náchylné na chronické ochorenia v neskoršom veku.

Detský balíček na podporu imunity detí

Imunitný systém detí je v procese vývoja, a doplnky výživy môžu byť skvelým spôsobom, ako ho podporiť. Preto sme vytvorili výhodný Detský balíček, ktorý kombinuje dva produkty, ktoré môžu výrazne prispieť k zlepšeniu obranyschopnosti vášho dieťaťa - Vitakids Mutli a Betaglukan plus.

Vitakids Multi - lipozomálny multivitamín pre deti

Tento vysokovstrebateľný multivitamín kombinuje kľúčové vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré dokážu podporiť imunitu, mozgovú činnosť a celkový rast dieťaťa.

Vitamín C prispieva k tvorbe energie, podporuje imunitný systém a vstrebávanie železa. Železo je dôležité pre vývoj mozgu a kognitívne schopnosti, jeho nedostatok môže spôsobiť únavu a anémiu.

Vápnik a vitamíny D3 a K2 sú nevyhnutné pre zdravý rast kostí a zubov. Vitamín D3 podporuje aj imunitu a správny vývoj kostí u detí. Magnézium a B komplex pomáhajú nervovej sústave a svalom, zatiaľ čo jód, zinok a selén posilňujú imunitu a zdravie pokožky, očí a štítnej žľazy.

Vitakids Multi tak komplexne podporuje fyzický aj duševný vývoj detí.

Betaglukan Plus - prírodná podpora detskej imunity

Betaglukány sú biologicky aktívne vlákna získavané z prírodných zdrojov, ako sú huby, kvasnice a obilie. Keďže telo ich nedokáže produkovať, organizmus ich získava zo stravy alebo prostredníctvom  doplnkov výživy.

Produkt Betaglukan Plus má preukázané imunomodulačné účinky, ktoré sú dôležité pre podporu zdravia detí. Dokáže aktivovať imunitné bunky, čím zvyšuje schopnosť tela bojovať proti vírusom a baktériám. Pomáha predchádzať častým respiračným infekciám a znižuje potrebu antibiotík. Viaceré štúdie preukázali, že deti užívajúce betaglukán majú menej ochorení horných dýchacích ciest. Ide o bezpečnú látku vhodnú aj na dlhodobé užívanie, čo z neho robí ideálny doplnok počas zimných mesiacov či obdobia, keď sú deti vystavené zvýšenému riziku infekcií, napríklad v škôlke.

Náš produkt Betaglukan Plus je obohatený o zinok a vitamín D3, ktoré rovnako zvyšujú ochranu imunitného systému, najmä pred infekciami dýchacích ciest a poruchami vývoja kostí.

 

Prečo sú deti v škôlke často choré

 

Detský čaj na podporu imunity - lahodná zmes pre malé brušká

Organický ovocný čaj Children Tea je ideálny pre deti, ktoré nemajú rady klasické čaje. Táto zmes ich určite zaujme svojou sladkou chuťou a zároveň podporí ich zdravie, imunitu a celkovú pohodu. Detský čaj totiž pošteklí chuťové poháriky detí kombináciou celých kúskov jablka, banánu, rooibosu a medu.

Zmes obsahuje aj protizápalový fenikel, ktorý upokojuje a podporuje trávenie. Okrem toho v nej nájdete aj kakaové kúsky, jahody, maliny a vanilkový extrakt, ktoré čaju dodávajú jemnú a lahodnú chuť. Ide o skvelú voľbu pre chladné dni, ktoré sú už za dverami.

Ako vytvoriť rutinu na podporu imunity?

Podpora imunity detí zďaleka nie je len o doplnkoch výživy. Zdravý životný štýl, správna strava a rutina sú rovnako dôležité. Spísali sme preto niekoľko praktických tipov pre všetky mamičky, ktoré vás naučia ako každý deň krôčik po krôčiku podporovať imunitu vášho dieťaťa.

  • Pravidelný príjem doplnkov stravy - zavedenie Vitakids Multi a Betaglukánu do denného režimu vášho dieťaťa je jednoduchý spôsob, ako zabezpečiť, že dostáva všetky dôležité vitamíny a minerály. Doplnky môžete podávať ráno s raňajkami alebo po obede, aby ste si vytvorili pravidelnú rutinu.
  • Strava bohatá na vitamíny - zdravá strava je základom silného imunitného systému. Zaraďte do jedálnička viac ovocia a zeleniny, ktoré sú bohaté na vitamíny C, A a E. Medzi vhodné potraviny patria citrusy, brokolica či mrkva. Okrem ovocia a zeleniny pridajte deťom do stravy kvalitné bielkoviny, ako sú ryby, chudé mäso a strukoviny, ktoré podporujú tvorbu bielych krviniek.
  • Dostatočný odpočinok - spánok je kritický pre správne fungovanie imunitného systému. Uistite sa, že vaše dieťa má dostatok kvalitného spánku. Deti predškolského veku potrebujú približne 10 - 12 hodín spánku denne. Zdravý spánkový režim pomáha nielen detskému organizmu lepšie zvládať stres a bojovať proti infekciám.
  • Pohyb na čerstvom vzduchu – pravidelná fyzická aktivita podporuje krvný obeh a zvyšuje schopnosť tela bojovať s choroboplodnými zárodkami. Aj krátka prechádzka v parku môže mať pozitívny vplyv na zdravie vášho dieťaťa.

Pamätajte, že zdravý a silný imunitný systém je kľúčom k tomu, aby vaše dieťa mohlo tráviť viac času v škôlke a menej doma kvôli ochoreniam.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Pexels
Text: Avita