Vedeli ste, že muži pália energiu inak ako ženy?

Žijeme vo svete, kde zdravý životný štýl a fyzická kondícia zohrávajú kľúčovú úlohu. Je však veľmi dôležité nepodľahnúť „zaručeným“ diétam, ktoré narobia viac škody, ako úžitku, a pochopiť, ako naše telo pracuje, a ako môžeme optimalizovať svoj metabolizmus. Platí to rovnako pre mužov i pre ženy, pretože spôsob, akým muži a ženy pália energiu, je rozdielny. Podmieňujú ho rôzne faktory, vrátane hormonálnych rozdielov, zloženia tela a stravovacích návykov.

 

Vedeli ste, že muži pália energiu inak ako ženy

 

Mužské hormóny pracujú inak

Muži a ženy majú odlišné hormonálne profily, ktoré výrazne ovplyvňujú ich metabolizmus. Muži majú vyššiu hladinu testosterónu - hormónu, ktorý podporuje rast svalovej hmoty a urýchľuje metabolizmus. Na druhej strane, ženy majú vyššiu hladinu estrogénu, ktorý podporuje ukladanie tukov, najmä v oblasti bokov a stehien.

Výsledkom je fakt, že muži majú prirodzene väčšie množstvo energie, ktoré telo spáli v pokoji. Vďaka tomu mužské telo dokáže spaľovať kalórie efektívnejšie. Získať štíhlu postavu a udržať si ju je preto pre mužov jednoduchšie ako pre ženy.

Muži pália kalórie rýchlejšie

V porovnaní so ženami majú muži zvyčajne vyšší podiel svalovej hmoty a nižší podiel telesného tuku. Svalové tkanivo je metabolicky aktívnejšie ako tukové, čo znamená, že svaly spaľujú viac kalórií, aj keď sú v pokoji. Preto muži s vyšším podielom svalovej hmoty potrebujú aj viac energie na udržanie týchto svalov.

Naopak ženy majú prirodzene vyšší podiel telesného tuku, čo je z evolučného hľadiska výhodné pre reprodukciu a prežitie. Tento vyšší podiel tuku však znamená, že ženy pália menej kalórií v pokoji v porovnaní s mužmi.

Chudne sa v kuchyni

Aj vy ste už možno počuli hlášku, že brucho chudne v kuchyni. Rôzne stravovacie návyky totiž zohrávajú dôležitú úlohu v tom, ako muži a ženy pália energiu. Muži majú tendenciu konzumovať viac bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre rast a udržanie svalovej hmoty. Na druhej strane, ženy často uprednostňujú jedlá s vyšším obsahom sacharidov a tukov.

Rýchlejší metabolizmus za pomoci doplnkov stravy?

Doplnky stravy môžu pomôcť optimalizovať metabolizmus a podporiť efektívnejšie spaľovanie kalórií. V našej ponuke nájdete aj produkty, ktoré môžu byť pri chudnutí užitočné ako pre mužov, tak i pre ženy.

Balíček Rýchly metabolizmus pozostáva z produktov Slim Tea, Slimulin a Probiotiká plus vláknina a je ideálnou kombinácia pre zrýchlenie metabolizmu. Slim tea je organický čaj, ktorý podporuje metabolizmus vďaka obsahu zeleného maté, ktoré zvyšuje termogenézu a podporuje spaľovanie kalórií, a detoxikačným účinkom listov ostružiny, žihľavy a brezy, ktoré zlepšujú trávenie a vylučovanie toxínov. Kúsky ovocia a korenín prispievajú k zvýšeniu metabolickej aktivity a celkovému zdraviu.

Slimulin obsahuje prírodnú látku MOROSIL™, ktorá znižuje BMI a zabraňuje hromadeniu tuku pomocou antokyánov z červených pomarančov Moro. Navyše, extrakt z karobu reguluje chuť do jedla, hladinu glukózy v krvi a zlepšuje lipidový profil organizmu, čo podporuje celkový metabolizmus.

 

Rýchlejší metabolizmus za pomoci doplnkov stravy

 

V balíčku nájdete aj obľúbený produkt Probiotiká plus vláknina, ktoré optimalizujú tráviacu sústavu a zlepšujú vstrebávanie vitamínov a bielkovín vďaka vláknine z jablkového pektínu a výťažkom z brokolice. Okrem toho zlepšujú vnútorné prostredie tráviaceho traktu a podporujú produkciu energie pomocou zeleného čaju a liečivej huby šitake, čo prispieva k celkovej metabolickej aktivite.

Metabolizmus nakopne indický egreš i minerály

Amla Premium je prášok zo sušeného ovocia stromu Amalaki (indický egreš) v BIO kvalite. Amla je silný antioxidant, ktorý podporuje metabolizmus tým, že vysoký obsah vitamínu C a ďalších antioxidantov zlepšuje vstrebávanie železa a metabolizmus tukov. Okrem toho podporuje tvorbu kolagénu a stimuluje činnosť štítnej žľazy, čo prispieva k celkovej metabolickej aktivite a regenerácii tkanív.

V našej ponuke nájdete aj Minerál komplex, ktorý obsahuje látky dôležité pre metabolizmus tukov - napríklad zinok, ktorý aktivuje enzýmy trávenia a regulácie pH a chróm, ktorý reguluje hladinu glukózy a znižuje cholesterol. Draslík je nevyhnutný pre metabolizmus sacharidov a bielkovín, a mangán prispieva k metabolizmu cholesterolu, čo celkovo zlepšuje metabolickú funkciu tela.

Štíhla postava vďaka zelenému čaju?

Možno o tom počujete po prvýkrát, no zelený čaj je skutočne uznávaným pomocníkom pri chudnutí. Obsahuje kofeín, ktorý zvyšuje termogenézu a podporuje spaľovanie kalórií. Katechíny a antioxidanty v zelenom čaji zlepšujú metabolizmus a podporujú oxidáciu tukov.

Okrem toho môže zelený čaj pomôcť regulovať chuť do jedla a zlepšovať fyzickú výkonnosť, čím napomáha efektívnejšiemu chudnutiu pri dodržiavaní zdravého životného štýlu.

Ako vidíte, doplnky stravy môžu byť užitočným nástrojom na podporu metabolických procesov, ale je dôležité používať ich rozumne a v kombinácii s vyváženou stravou a pravidelným cvičením.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita