Amalaki sa často označuje aj ako Amla, či indický egreš a pochádza z Indie. Strom, na ktorom sa toto „nebeské ovocie“ rodí je v tejto krajine posvätný. Niet sa čomu čudovať! Plody Amalaki sú totiž jedným z najväčších prírodných zdrojov vitamínu C, ktorý má pre náš organizmus celý rad blahodarných účinkov.
Zázračný tropický strom so širokým využitím
Amalaki je sanskrtský názov pre stom Malacca, na ktorom rastú plody podobné našim egrešom. Tie dozrievajú zvyčajne na jeseň a majú trpko-horkú príchuť. V ázijských krajinách, kde sa Amalaki bežne, kvôli tropickej klíme vyskytuje, majú tieto plody bohaté kulinárske využitie. Konzumujú sa buď surové, alebo sa pridávajú do rôznych jedál či namáčajú v sladkých sirupoch a podávajú ako dezert. Okrem toho sa indický egreš využíva aj v šampónoch, olejoch na vlasy či atramente a tiež ako moridlo na fixáciu farbív v tkaninách. No a v neposlednom rade sú plody Amalaki používané v tradičnej medicíne.
Zdroj: Pixabay
Dožite sa vysokého veku vďaka Amle
Staroveká indická medicína ayurvéda má totiž Amlu zaradenú vo svojej lekárničke už niekoľko tisícročí. Mudrci hľadajúci harmóniu duše a tela ju stáročia využívajú na liečbu rôznych ochorení ako aj na celkovú podporu imunity.V ázijských krajinách dokonca traduje legenda, že Amalaki pomohla istému mysliteľovi s nestabilným zdravím dožiť sa úctyhodného veku. Môže za to predovšetkým schopnosť ovocia Amalaki podporovať obranyschopnosť organizmu a normálne fungovanie tráviaceho systému. Na liečenie sa pritom okrem sušených a čerstvých plodov používajú aj listy, korene a kôra ako súčasť bylinných prípravkov.
Bohatý zdroj kyseliny askorbovej
Kyselina askorbová alebo inak nazývaná vitamín C je zakorenená v našich mysliach ako nenahraditeľný všeliek, po ktorom siahneme vždy v chladnejšom období či pri prvých príznakoch chrípky a nachladnutia. Plody Amalaki sú pritom nekonečnou zásobárňou tejto kyseliny ako aj flavonoidov, kyseliny elagovej a kyseliny gálovej. Spolu tak vytvárajú jedinečný kokteil, ktorý už okrem spomínanej imunity priaznivo vplýva na detoxikačné reakcie v pečeni, tvorbu kolagénu, vstrebávanie železa a metabolizmus tukov. C-čko navyše podporuje hojenie rán, obnovuje tkanivá a stimuluje činnosť štítnej žľazy.
Zdroj: Fotka od Rajesh Balouria z Pixabay
Hormonálna a tráviaca rovnováha
Okrem toho Amla formou vitamínov, ktoré sú v nej obsiahnuté pôsobí ako silný antioxidant. To sa prejavuje v spomalení starnutia pokožky i pri redukcii pigmentových škvŕn. Preto je vhodné C-čko takouto formou dopĺňať aj počas horúcej dovolenkovej sezóny. Navyše vitamín C má priaznivé účinky na tráviacu a hormonálnu rovnováhu. Dokáže pomôcť pri stavoch s neplodnosťou aj s lepším prežívaním stresových situácií, čo sa v konečnom dôsledku prejaví aj v srdcovo-cievnej činnosti. Amalaki si preto právom vyslúžilo pomenovanie „nebeské ovocie“ a preto sme sa ho rozhodli zaradiť v lipozomálnej, teda vysokovstrebateľnej podobe aj do našej ponuky.