Ako podporiť mužskú plodnosť a zvýšiť šance na otcovstvo?

V posledných desaťročiach sme svedkami alarmujúceho poklesu počtu spermií u mužov v Severnej Amerike, Európe, Austrálii a na Novom Zélande. Podľa štúdie z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme sa počet spermií v spomenutých regiónoch medzi rokmi 1973 a 2011 znížil o 50-60%. Ide o veľmi znepokojujúci trend, ktorý poukazuje na vážne problémy v mužskom reprodukčnom zdraví a predpokladá sa, že v roku 2060 bude väčšina mužov neplodných. Čo sa s tým dá robiť?

 

Ako podporiť mužskú plodnosť a zvýšiť šance na otcovstvo

 

Prečo klesá počet spermií?

Aj vy máte vo svojom okolí pár, ktorému sa nedarí otehotnieť? Historicky sa pri téme neplodnosti venovala pozornosť najmä ženám, no dnes sa už vedci zameriavajú aj na mužskú neplodnosť. A pýtajú sa otázku, či počet spermií skutočne klesá. Táto štúdia však už v roku 2012 priniesla kvalitné dáta, ktoré pokles spermií potvrdzujú. Najpravdepodobnejším vysvetlením tohto javu sú zmeny v životnom prostredí. Výskum naznačuje, že mužský plod je obzvlášť citlivý na vystavenie sa znečisťujúcim látkam, čo môže mať neskôr významný vplyv aj na dospelého muža.

Ako podporiť mužskú plodnosť?

Aj keď plodnosť ovplyvňuje množstvo faktorov, existuje niekoľko krokov, ktoré môžu muži podniknúť na zlepšenie svojej fertility. Pozrime sa na niektoré z nich.

Zdravý životný štýl

Udržiavanie zdravej hmotnosti je kľúčové. Je totiž vedecky dokázané, že obezita je spojená nielen s poklesom počtu spermií, ale aj s poklesom ich kvality. Pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a chudé bielkoviny môže výrazne prispieť k zlepšeniu reprodukčného zdravia. Okrem toho sa odporúča doplniť stravu o vhodné doplnky výživy, ako napríklad zinok, ktorý je dôležitý pre produkciu spermií a ich kvalitu. Minerál zinok môže podporiť zdravie spermií a prispieť k zlepšeniu celkovej plodnosti mužov.

V našom e-shope teraz nájdete výhodný balíček obsahujúci až 3 balenia produktu Zinok Forte.

 

>> Prečítajte si viac o tom, ako zinok ovplyvňuje spermie a mužskú plodnosť v našom BLOGU. <<

 

Pozor na toxíny

Muži by sa mali vyhýbať vystaveniu sa chemikáliám, napríklad bisfenolu A (BPA), ktorý sa často nachádza v plastových výrobkoch a obaloch potravín. Taktiež je dôležité prestať fajčiť a obmedziť konzumáciu alkoholu. Ak hľadáte silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť spermie pred oxidačným stresom a poškodením, siahnite po produkte Glutathion liposomal plus. Je preukázané, že táto životne dôležitá látka môže prispieť k zlepšeniu kvality a pohyblivosti spermií, čím podporuje celkové reprodukčné zdravie mužov.

Glutathion nájdete aj v našom výhodnom Balíčku Očista, ktorý obsahuje aj bylinkový čaj Detox a lipozomálny kurkumín.

 

Podpora mužskej plodnosti vďaka doplnkom výživy

 

Podpora mužskej plodnosti vďaka doplnkom výživy

Nielen zmena životného štýlu, ale i zaradenie doplnkov výživy do stravy môže byť nápomocné pri podpore mužskej plodnosti. Spomenuli sme už glutathion a zinok.

V našom e-shope nájdete aj produkt Zinok + Selén liposomal plus. Selén je taktiež minerál dôležitý pre mužskú plodnosť, pretože pomáha chrániť spermie pred poškodením oxidatívnym stresom, čo môže zlepšiť ich kvalitu i pohyblivosť. Navyše podporuje tvorbu zdravých spermií a prispieva k optimálnej funkcii semenníkov, čo je kľúčové pre úspešné oplodnenie. V kombinácii so zinkom ide o top produkt pre podporu mužskej plodnosti.

Kyselina listová nie je len pre ženy

Kyselina listová (vitamín B9) je známa tým, že podporuje zdravie ženy počas tehotenstva prevenciou vrodených vád. Tento dôležitý vitamín však podporuje aj mužskú plodnosť. Zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe DNA a RNA, čo je kľúčové pre tvorbu zdravých spermií, a môže zlepšiť ich kvalitu tým, že znižuje množstvo genetických abnormalít. Dostatočný príjem kyseliny listovej môže tiež zvýšiť počet spermií a znížiť riziko ich defektov. Vďaka antioxidačným vlastnostiam chráni spermatické bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čo prispieva k lepšej integrite a funkčnosti spermií. Niektoré výskumy navyše naznačujú, že vitamín B9 môže zlepšiť pohyblivosť spermií, čo je dôležité pre úspešné oplodnenie.

Vitamín C chráni spermie pred oxidačným stresom

Vitamín C má silné antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť spermie od poškodenia voľnými radikálmi, čo môže zlepšiť ich kvalitu a pohyblivosť. Taktiež pomáha pri syntéze testosterónu, čo je kľúčový hormón pre mužskú reprodukčnú funkciu. Vitamín C tiež zvyšuje účinnosť spermií a teda zlepšuje ich schopnosť oplodniť vajíčko tým, že podporuje ich zdravú funkciu a optimalizuje prostredie v semenníkoch.

Ashwagandha chráni duševné i reprodukčné zdravie

Ashwagandha je bylinný doplnok, ktorý pomáha zvyšovať hladinu testosterónu, čím podporuje produkciu zdravých spermií a zlepšuje ich pohyblivosť. Ashwagandha má tiež antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu chrániť spermie pred poškodením voľnými radikálmi, čo prispieva k ich celkovému zdraviu a funkčnosti.

 

>> Prečítajte si viac o účinkoch Ashwagandhy na našom BLOGU. <<

 

Samozrejme, v prípade, že na bábätku usilovne „pracujete“, no nedarí sa vám, je na mieste vyhľadať lekára. Taktiež je dôležité nezabúdať na pravidelné prehliadky, ktoré môžu pomôcť včas odhaliť a liečiť akékoľvek problémy, ktoré môžu ovplyvniť plodnosť.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita