Zinok a mužská plodnosť

Mužskú plodnosť ovplyvňuje množstvo faktorov. Vedeli ste ale o tom, že jedným z nich je aj nedostatok zinku? Zinok je totiž minerál, ktorý je nevyhnutný pre normálne fungovanie mužského reprodukčného systému. Toto tvrdenie podporuje množstvo vedeckých štúdií, ktoré zistili súvislosť medzi hladinou zinku v semennej plazme a mužskou plodnosťou. Môže vám teda suplementácia zinkom pomôcť zvýšiť pohyblivosť spermií a podporiť tak plodnosť?

 

Zinok a mužská plodnosť

 

Má zinok vplyv na mužskú plodnosť?

Zinok bežne nájdeme v tkanive ľudského tela, no jeho najvyššia koncentrácia je práve v semennej plazme. Koncentrácia zinku v spermiách sa dokonca s ich vývojom zvyšuje.

V štúdii z roku 2009, v ktorej výskumníci testovali semennú plazmu u mužov, sa zistilo, že hladiny semenného zinku boli pozitívne spojené s mužskou plodnosťou. Výsledky štúdie potvrdili, že nedostatočný príjem zinku v strave môže prispieť k nízkej kvalite spermií.

V roku 2016 vykonala skupina výskumníkov metaanalýzu 17 štúdií s cieľom preskúmať vzťah medzi zinkom v semennej plazme a mužskou plodnosťou. Výsledkom bolo opäť len konštatovanie, že koncentrácie zinku v semennej plazme sú skutočne pozitívne spojené s mužskou plodnosťou.

Ako zinok ovplyvňuje spermie?

Na základe výsledkov spomínanej metaanalýzy vedci dospeli k záveru, že suplementácia zinkom významne zvýšila objem spermií, ich pohyblivosť a percento normálnej morfológie spermií. Okrem toho zinok ovplyvňuje aj mužské libido.

Má suplementácia zinkom vplyv na pomalé spermie?

Ako vidíme, minerál zinok hrá veľmi dôležitú úlohu pri vývoji spermií. A preto má zmysel dopĺňať jeho nízke hladiny v prípade, že máte problémy s plodnosťou. Do tela ho môžete dostať zmenou jedálnička, no najlepší spôsob, ako výrazne zvýšiť jeho hladiny, je užívanie doplnku stravy.

 

Zinok zvyšuje množstvo spermií

 

Zinok zvyšuje množstvo spermií

Zinok je dôležitý pre mužské sexuálne zdravie a funkcie, a jeho nedostatok je charakterizovaný okrem mnohých iných vecí aj zníženou hladinou testosterónu a počtom spermií. Štúdia z roku 1996 ukázala veľmi jasný vzťah medzi nedostatkom zinku a hladinou testosterónu. Vedci sa zamerali sa hladiny testosterónu u mladých mužov a zistili, že po 20 týždňoch diéty s nízkym obsahom zinku došlo k výraznému poklesu testosterónu v ich tele (o takmer 75 percent).

Štúdia zistila, že hladiny zinku sú zvyčajne oveľa nižšie u neplodných mužov s nízkym počtom spermií, čo naznačuje, že nízky stav tohto stopového prvku môže prispievať k neplodnosti.

Ako sa uvádza v lekárskom článku Úloha zinku v procese reprodukcie, „Zinok má nezastupiteľnú úlohu v procese reprodukcie. Spoluzodpovedá za vývoj a správnu funkciu pohlavných orgánov, produkciu testosterónu a spermiogenézu. Ďalej chráni spermie a ich DNA pred poškodením oxidačným stresom a znižuje imunitnú odpoveď organizmu proti spermiám. Viaceré štúdie dokázali výrazné zlepšenie kvality spermií u mužov, ktorých strava obsahovala väčšie množstvá zinku.“

Vyskúšajte výhodné trojbalenie - Balíček Zinok Forte teraz v zľave - 20 percent.

Foto: Shutterstock
Text: Avita