Ako podporiť zdravie mozgu, pamäť a koncentráciu?

Náš mozog beží na plné obrátky – používame ho aj vtedy, keď na nič nemyslíme alebo spíme. V živote sa ale prirodzene vyskytujú situácie, kedy si mozog začneme viac všímať a chceme ho takpovediac „nakopnúť“. Niekedy ide o štúdium, inokedy o náročné projekty v práci alebo v staršom veku relaxačné lúštenie krížovky. Je ale vôbec možné zlepšiť svoju pamäť a koncentráciu za pomoci doplnkov stravy?

 

Ako podporiť zdravie mozgu, pamäť a koncentráciu

 

Mozog – ako zlepšiť pamäť a koncentráciu?  

Či už chcete zlepšiť svoju schopnosť sústrediť sa, alebo si chcete konečne prečítať všetky knihy na zozname, je dobré vedieť, ako vám v tom môžu doplnky stravy pomôcť.

Na trhu nájdete širokú škálu rôznych produktov, ktoré by mali podporovať zdravie mozgových buniek, koncentráciu či pamäť. Každý z týchto doplnkov však môže fungovať iným spôsobom. Niektoré pomáhajú organizmu lepšie sa adaptovať na stres. Iné sú zamerané na sústredenie a ďalšie zas naprávajú nedostatky v strave a telu dopĺňajú základné živiny, ktoré potrebuje aj náš mozog.

Nootropiká zlepšujú mozgové funkcie

Okrem bežných doplnkov stravy existuje aj špeciálna kategória, ktorá sa nazýva nootropiká. Ide o produkty, ktoré sú zamerané na pozornosť, podporujú produktivitu a udržiavajú bystrú myseľ. Látky v nich obsiahnuté podporujú cirkuláciu krvi a kyslíka v mozgu, čo nášmu telu pomáha zvyšovať duševnú odolnosť a výkon.

Nootropiká môžu pôsobiť synergicky s inými typmi doplnkov na sústredenie, vďaka čomu sa organizmus dokáže ešte lepšie koncentrovať a dlhšie v tomto stave vydržať.

B vitamíny podporujú schopnosť sústrediť sa

Vedecké štúdie potvrdzujú, že dostatočné dávky komplexu vitamínov skupiny B podporujú zdravé neurologické funkcie, teda zdravý mozog v každom veku. Komplex B vitamínov dokonca bojuje s poklesom kognitívnych schopností súvisiacich s vekom u starších ľudí. 

Ak si vyberáte B-komplex, uistite sa, že obsahuje aj vitamíny B6 a B12, pretože s pribúdajúcim vekom sú ich nedostatky v organizme podstatne častejšie. Dostatočný príjem vitamínu B12 je obzvlášť dôležitý pre tých, ktorí dodržiavajú vegánsku alebo vegetariánsku stravu.

V produkte B-komplex Forte liposomal plus nájdete celú škálu vitamínov skupiny B - B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12, ktoré podporujú správne fungovanie nervového systému.  

Stres znižuje kognitívny výkon 

Poznáte ten pocit, keď sa neviete sústrediť v dôsledku stresu alebo únavy? V takýchto situáciách by vám mohla pomôcť Ashwagandha AA+. Táto adaptogénna bylina preukázateľne podporuje pamäť, kognitívne funkcie a náladu, čím uľahčuje zvládanie stresu a sústredenie.  Na trhu nájdete aj produkty, ktoré kombinujú ashwagandhu s inými látkami, a spoločne tak pôsobia proti únave a zároveň podporujú kognitívny výkon. 

 

Magnézium zníži stres a nakopne mozog

 

Menej stresu a lepší spánok?  

Ak je príčinou vašej nesústredenosti stres, siahnite po našom produkte Relaxin. Ide o jedinečný lipozomálny komplex, ktorý pozostáva z patentovaného špeciálneho extraktu zo šafránu, ktorý obsahuje komplex bioaktívnych látok zodpovedných za zlepšenie nálady u ľudí s príznakmi úzkosti, depresie, stresu, a ktorých trápi zlý spánok. Relaxin je doplnený o špeciálny patentovaný bioaktívny extrakt z Ashwagandhy a spolu tak podporujú zdravý mozog. 

Magnézium zníži stres a nakopne mozog 

Horčík hrá dôležitú úlohu v stresovej reakcii nášho organizmu a jeho nedostatok vyvoláva úzkosť a nepohodu. Dostatok magnézia totiž potláča uvoľňovanie stresových hormónov kortizolu a adrenalínu a pôsobí na hematoencefalickú bariéru, aby prípadne zabránil vstupu stresových hormónov do mozgu. 

Horčík je nevyhnutný pre zdravú funkciu mozgu a nervového systému, čím ovplyvňuje aj pozornosť a sústredenie. Niektoré z príznakov nedostatku tohto minerálu sú podráždenosť, nepokoj, nesústredenosť a únava. 

V našej ponuke nájdete vysokovstrebateľné lipozomálne magnézium, ak však preferujete kapsulovú formu doplnkov stravy, môžete siahnuť po produkte Horčík Bisglycinát, ktorý je doplnený o vitamín B6.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita